Home Medicina interna Ce este ficatul

Ce este ficatul

0

Ficatul este un organ care se găsește numai la vertebrate, care detoxifică diverși metaboliți, sintetizează proteinele și produce produse biochimice necesare pentru digestie și creștere. La om, este situat în cadranul superior drept al abdomenului, sub diafragmă. Celelalte roluri ale sale în metabolism includ reglarea stocării glicogenului, descompunerea globulelor roșii și producerea de hormoni.

Ficatul este un organ digestiv accesoriu care produce bila, un fluid alcalin care conține colesterol și acizi biliari, care ajută la descompunerea grăsimilor. Vezica biliară, o pungă mică care se află chiar sub ficat, stochează bila produsă de ficat care este apoi mutată în intestinul subțire pentru a completa digestia. Țesutul foarte specializat al ficatului, alcătuit în principal din hepatocite, reglează o mare varietate de reacții biochimice cu volum mare, inclusiv sinteza și descompunerea moleculelor mici și complexe, dintre care multe sunt necesare funcțiilor vitale normale. Estimările cu privire la numărul total de funcții ale organului variază, dar manualele citează, în general, că este în jur de 500.

Structura ficatului

Ficatul este un organ maro-roșcat, în formă de pană, cu doi lobi de dimensiuni și forme inegale. Un ficat uman cântărește în mod normal aproximativ 1,5 kg și are o lățime de aproximativ 15 cm . Există variații considerabile de dimensiune între indivizi, intervalul standard de referință pentru bărbați fiind de 970-1,860 grame , iar pentru femei de 600-1,770 grame. Este atât cel mai greu organ intern, cât și cea mai mare glandă din corpul uman. Situat în cadranul superior drept al cavității abdominale, acesta se sprijină chiar sub diafragmă, în dreapta stomacului și acoperă vezica biliară.

Ficatul este conectat la două vase de sânge mari: artera hepatică și vena portă. Artera hepatică transportă sânge bogat în oxigen din aortă prin trunchiul celiac, în timp ce vena portă transportă sânge bogat în substanțe nutritive digerate din întregul tract gastrointestinal și, de asemenea, din splină și pancreas. Aceste vase de sânge se subdivizează în capilare mici cunoscute sub numele de sinusoide hepatice, care duc apoi la lobuli.

Lobulii sunt unitățile funcționale ale ficatului. Fiecare lobul este alcătuit din milioane de celule hepatice (hepatocite), care sunt celulele metabolice de bază. Lobulii sunt ținuți împreună de un strat de țesut conjunctiv fin, dens, neregulat, fibroelastic, care se extinde de la capsula fibroasă care acoperă întregul ficat cunoscut sub numele de capsula Glisson. Aceasta se extinde în structura ficatului prin însoțirea vaselor de sânge, a canalelor și a nervilor de la nivelul hilului hepatic. Întreaga suprafață a ficatului, cu excepția zonei goale, este acoperită cu un strat seros derivat din peritoneu, iar acesta aderă ferm la capsula interioară Glisson.

Anatomie generală

Terminologia legată de ficat începe adesea în hepat – de la ἡπατο-, de la cuvântul grecesc pentru ficat

Lobii ficatului

Ficatul este împărțit în două părți atunci când este privit de sus – un lob drept și unul stâng – și patru părți când este văzut de jos (lobi stânga, dreapta, caudat și pătrat).

Ligamentul falciform face o diviziune superficială a ficatului într-un lob stâng și drept. De dedesubt, cei doi lobi suplimentari sunt localizați între lobii dreapta și stânga, unul în fața celuilalt. Se poate imagina o linie care curge din stânga venei cave și tot drumul înainte pentru a împărți ficatul și vezica biliară în două jumătăți. Această linie se numește linia lui Cantlie.

Alte repere anatomice includ ligamentul venos și ligamentul rotund al ficatului, care împarte în continuare partea stângă a ficatului în două secțiuni. Un reper anatomic important, porta hepatis, împarte această porțiune stângă în patru segmente, care pot fi numerotate începând de la lobul caudat ca I într-un mod antiorar. Din această vedere parietală, pot fi văzute șapte segmente, deoarece cel de-al optulea segment este vizibil doar în vizualizarea viscerală.

Suprafețele ficatului

Pe suprafața diafragmatică, în afară de o zonă goală triunghiulară în care se conectează la diafragmă, ficatul este acoperit de o membrană subțire, dublu stratificată, peritoneul, care ajută la reducerea frecării împotriva altor organe. Această suprafață acoperă forma convexă a celor doi lobi unde găzduiește forma diafragmei. Peritoneul se pliază pe sine pentru a forma ligamentul falciform și ligamentele triunghiulare dreapta și stânga.

Aceste ligamente peritoneale nu sunt legate de ligamentele anatomice din articulații, iar ligamentele triunghiulare dreapta și stânga nu au o importanță funcțională cunoscută, deși servesc drept repere de suprafață. Ligamentul falciform funcționează pentru a atașa ficatul de porțiunea posterioară a peretelui anterior al corpului.

Suprafața viscerală sau suprafața inferioară este inegală și concavă. Este acoperit de peritoneu în afară de locul în care atașează vezica biliară și porta hepatis. Fosa vezicii biliare se află în dreapta lobului pătrat, ocupată de vezica biliară cu canalul său chistic aproape de capătul drept al porta hepatis.

Mai multe impresii de pe suprafața ficatului găzduiesc diferitele structuri și organe adiacente. Sub lobul drept și în dreapta fosei vezicii biliare sunt două impresii, una în spatele celeilalte și separate de o creastă. Cea din față este o amprentă colică superficială, formată din flexura hepatică, iar cea din spate este o amprentă renală mai profundă care găzduiește o parte a rinichiului drept și o parte a glandei suprarenale.

Impresia suprarenală este o zonă mică, triunghiulară, deprimată pe ficat. Este situat aproape de dreapta fosei, între zona goală și lobul caudat și imediat deasupra impresiei renale. Cea mai mare parte a impresiei suprarenale este lipsită de peritoneu și depune glanda suprarenală dreaptă.

Medial la amprenta renală este o a treia amprentă ușor marcată, situată între aceasta și gâtul vezicii biliare. Aceasta este cauzată de porțiunea descendentă a duodenului și este cunoscută sub numele de impresia duodenală.

Suprafața inferioară a lobului stâng al ficatului se prezintă în spatele și în stânga impresiei gastrice. Aceasta este modelată pe suprafața frontală superioară a stomacului, iar în dreapta acestuia este o eminență rotunjită, tuberculul omentale, care se potrivește în concavitatea curburii mai mici a stomacului și se află în fața stratului anterior al celui mai mic omentum.

AAnatomie microscopică

Microscopic, fiecare lob hepatic este văzut ca fiind alcătuit din lobuli hepatici. Lobulii sunt aproximativ hexagonali și constau din plăci de hepatocite și sinusoide care radiază de la o venă centrală către un perimetru imaginar de triade portal interlobulare. Vena centrală se unește cu vena hepatică pentru a transporta sângele din ficat. O componentă distinctivă a unui lobul este triada portalului, care poate fi găsită în lungul fiecărui colț al lobulului. Triada portală constă din artera hepatică, vena portă și conducta biliară comună. Triada poate fi văzută pe o ecografie hepatică, ca un semn Mickey Mouse cu vena portă ca cap și artera hepatică, iar canalul biliar comun ca urechile.

Histologia, studiul anatomiei microscopice, arată două tipuri majore de celule hepatice: celulele parenchimatoase și celulele nonparenchimale. Aproximativ 70-85% din volumul ficatului este ocupat de hepatocite parenchimatoase. Celulele nonparenchimale constituie 40% din numărul total de celule hepatice, dar doar 6,5% din volumul său. Sinusoidele hepatice sunt căptușite cu două tipuri de celule, celulele endoteliale sinusoidale și celulele Kupffer fagocitare. Celulele stelate hepatice sunt celule nonparenchimale găsite în spațiul perisinusoidal, între un sinusoid și un hepatocit. În plus, limfocitele intrahepatice sunt adesea prezente în lumenul sinusoidal.

Anatomia funcțională

Zona centrală sau hilul hepatic, include deschiderea cunoscută sub numele de porta hepatis care poartă conducta biliară comună și artera hepatică comună și deschiderea pentru vena portă. Canalul, vena și artera se împart în ramuri stângi și drepte, iar zonele ficatului furnizate de aceste ramuri constituie lobii funcționali stâng și drept. Lobii funcționali sunt separați de planul imaginar, linia lui Cantlie, care unește fosa vezicii biliare cu vena cavă inferioară. Avionul separă ficatul în lobii dreapta și stânga. Vena hepatică mijlocie demarcează, de asemenea, adevăratele lobi dreapta și stânga. Lobul drept este în continuare împărțit într-un segment anterior și posterior de vena hepatică dreaptă. Lobul stâng este împărțit în segmentele medial și lateral de vena hepatică stângă.

Hilul ficatului este descris în termeni de trei plăci care conțin căile biliare și vasele de sânge. Conținutul întregului sistem de plăci este înconjurat de o teacă. Cele trei plăci sunt placa ilară, placa chistică și placa ombilicală, iar sistemul de plăci este locul numeroaselor variații anatomice care se găsesc în ficat.

Sistem de clasificare Couinaud

În sistemul Couinaud utilizat pe scară largă, lobii funcționali sunt împărțiți în continuare într-un total de opt subsegmente bazate pe un plan transversal prin bifurcația venei porte principale. [28] Lobul caudat este o structură separată care primește fluxul sanguin atât din ramurile vasculare din dreapta, cât și din partea stângă. Clasificarea Couinaud împarte ficatul în opt segmente de ficat independente funcțional. Fiecare segment are propriile sale intrări vasculare, ieșiri și drenaj biliar. În centrul fiecărui segment sunt ramuri ale venei porte, arterei hepatice și ale căilor biliare. În periferia fiecărui segment se află fluxul vascular prin venele hepatice. [31] Sistemul de clasificare folosește aportul vascular în ficat pentru a separa unitățile funcționale (numerotate de la I la VIII) de unitatea 1, lobul caudat, primind aprovizionarea acestuia atât din ramurile drept, cât și din stânga venei porte. Conține una sau mai multe vene hepatice care se scurge direct în vena cavă inferioară. Restul unităților (II-VIII) sunt numerotate în sensul acelor de ceasornic.

Gene and protein expression

Aproximativ 20.000 de gene care codifică proteinele sunt exprimate în celule umane și 60% din aceste gene sunt exprimate într-un ficat normal, adult. Peste 400 de gene sunt exprimate mai specific în ficat, cu aproximativ 150 de gene foarte specifice pentru țesutul hepatic. O mare parte din proteinele specifice ficatului corespunzătoare sunt exprimate în principal în hepatocite și secretate în sânge și constituie proteine plasmatice. Alte proteine specifice ficatului sunt anumite enzime hepatice precum HAO1 și RDH16, proteine implicate în sinteza bilei precum BAAT și SLC27A5 și proteine transportoare implicate în metabolismul medicamentelor, precum ABCB11 și SLC2A2. Exemple de proteine foarte specifice ficatului includ apolipoproteina A II, factorii de coagulare F2 și F9, proteinele legate de factorul complement și proteina lanțului beta fibrinogen.

Dezvoltare

Organogeneza, dezvoltarea organelor, are loc din a treia până în a opta săptămână în timpul embriogenezei. Originile ficatului se află atât în ​​porțiunea ventrală a endodermului anterior (endodermul fiind unul dintre cele trei straturi germinale embrionare), cât și în constituenții mezenchimului septum transversal adiacent. La embrionul uman, diverticulul hepatic este tubul endodermului care se extinde de la foregut în mezenchimul înconjurător. Mezenchimul septului transvers induce acest endoderm să prolifereze, să se ramifice și să formeze epiteliul glandular al ficatului. O porțiune a diverticulului hepatic (acea regiune cea mai apropiată de tubul digestiv) continuă să funcționeze ca canal de drenaj al ficatului, iar o ramură din acest canal produce vezica biliară. Pe lângă semnalele din mezenchimul septului transvers, factorul de creștere a fibroblastelor din inima în curs de dezvoltare contribuie și la competența hepatică, împreună cu acidul retinoic care emană din mezoderma plăcii laterale. Celulele endodermice hepatice suferă o tranziție morfologică de la coloană la pseudostratificată, rezultând îngroșarea în mugurele hepatice timpurii. Extinderea lor formează o populație de hepatoblasti bipotențiali. Celulele stelate hepatice sunt derivate din mezenchim.

După migrarea hepatoblastelor în mezenchimul septului transvers, începe să se stabilească arhitectura hepatică, apărând sinusoide hepatice și canaliculi biliari. Mugurele de ficat se separă în lobi. Vena ombilicală stângă devine canalul venos și vena vitelină dreaptă devine vena portă. Mugurele hepatice în expansiune sunt colonizate de celule hematopoietice. Hepatoblastele bipotențiale încep să se diferențieze în celule epiteliale biliare și hepatocite. Celulele epiteliale biliare se diferențiază de hepatoblaste din jurul venelor portale, producând mai întâi un monostrat și apoi un strat strat de celule cuboidale. În placa ductală, dilatațiile focale apar în punctele bistratului, devin înconjurate de mezenchim portal și se supun tubulogenezei în căile biliare intrahepatice. Hepatoblastele care nu sunt adiacente la venele portale se diferențiază în hepatocite și se aranjează în corzi căptușite de celule epiteliale sinusoidale și canaliculi biliari. Odată ce hepatoblastele sunt specificate în hepatocite și suferă o extindere suplimentară, acestea încep să dobândească funcțiile unui hepatocit matur, iar în cele din urmă hepatocitele mature apar ca celule epiteliale foarte polarizate, cu acumulare abundentă de glicogen. La ficatul adult, hepatocitele nu sunt echivalente, cu poziția de-a lungul axei portocentrovenulare într-un lobul hepatic care dictează expresia genelor metabolice implicate în metabolismul medicamentelor, metabolismul carbohidraților, detoxifierea amoniacului și producția și secreția de bilă. WNT / β-catenina a fost acum identificată ca jucând un rol cheie în acest fenomen.

La naștere, ficatul cuprinde aproximativ 4% din greutatea corporală și cântărește în medie aproximativ 120 g . Pe parcursul dezvoltării ulterioare, va crește până la 1,4-1,6 kg (, dar va ocupa doar 2,5-3,5% din greutatea corporală.

Alimentare cu sânge fetal

La fătul în creștere, o sursă majoră de sânge în ficat este vena ombilicală, care furnizează nutrienți fătului în creștere. Vena ombilicală intră în abdomen la nivelul ombilicului și trece în sus de-a lungul marginii libere a ligamentului falciform al ficatului către suprafața inferioară a ficatului. Acolo, se unește cu ramura stângă a venei porte. Conducta venoasă transportă sângele de la vena portală stângă la vena hepatică stângă și apoi la vena cavă inferioară, permițând sângelui placentar să ocolească ficatul. La făt, ficatul nu efectuează procesele digestive normale și filtrarea ficatului sugarului, deoarece nutrienții sunt primiți direct de la mamă prin placentă. Ficatul fetal eliberează unele celule stem din sânge care migrează către timusul fetal, creând celule T sau limfocite T. După naștere, formarea celulelor stem din sânge se deplasează spre măduva osoasă roșie. După 2-5 zile, vena ombilicală și canalul venos sunt complet obliterate; primul devine ligamentul rotund al ficatului și cel din urmă devine ligament venosum. În tulburările cirozei și ale hipertensiunii portale, vena ombilicală se poate deschide din nou.

Funcțiile ficatului

Diferitele funcții ale ficatului sunt îndeplinite de celulele hepatice sau de hepatocite. Se crede că ficatul este responsabil pentru până la 500 de funcții separate, de obicei în combinație cu alte sisteme și organe. În prezent, niciun organ sau dispozitiv artificial nu este capabil să reproducă toate funcțiile ficatului. Unele funcții pot fi îndeplinite prin dializa hepatică, un tratament experimental pentru insuficiența hepatică. Ficatul reprezintă, de asemenea, aproximativ 20% din consumul total de oxigen în repaus.

Alimentarea cu sânge

Ficatul primește un aport dublu de sânge de la vena portală hepatică și arterele hepatice. Vena portală hepatică furnizează aproximativ 75% din aportul de sânge al ficatului și transportă sângele venos drenat din splină, tractul gastro-intestinal și organele sale asociate. Arterele hepatice furnizează sânge arterial ficatului, reprezentând sfertul rămas din fluxul de sânge. Oxigenul este furnizat din ambele surse; aproximativ jumătate din cererea de oxigen a ficatului este satisfăcută de vena portală hepatică, iar jumătate este satisfăcută de arterele hepatice. Artera hepatică are și receptori alfa și beta-adrenergici; prin urmare, fluxul prin arteră este controlat, în parte, de nervii splanchnici ai sistemului nervos autonom.

Diagrama ficatului, lobulului și tractului portal și interacțiunile acestora
Sângele curge prin sinusoidele hepatice și se varsă în vena centrală a fiecărui lobul. Venele centrale se unesc în vene hepatice, care părăsesc ficatul și se scurge în vena cavă inferioară.

Functiile biliare

Tractul biliar este derivat din ramurile căilor biliare. Tractul biliar, cunoscut și sub numele de arborele biliar, este calea prin care bila este secretată de ficat apoi transportată în prima parte a intestinului subțire, duodenul. Bila produsă în ficat este colectată în canaliculi biliari, mici caneluri între fețele hepatocitelor adiacente. Canaliculii radiază la marginea lobulului hepatic, unde se îmbină pentru a forma căile biliare. În ficat, aceste conducte sunt denumite conducte biliare intrahepatice și, odată ce ies din ficat, sunt considerate extrahepatice. Canalele intrahepatice se scurge în cele din urmă în canalele hepatice dreapta și stânga, care ies din ficat la fisura transversală și se îmbină pentru a forma canalul hepatic comun. Canalul chistic din vezica biliară se unește cu canalul hepatic comun pentru a forma canalul biliar comun. [40] Sistemul biliar și țesutul conjunctiv sunt furnizate numai de artera hepatică

Bila fie se scurge direct în duoden prin conducta biliară comună, fie este stocată temporar în vezica biliară prin conducta chistică. Canalul biliar comun și canalul pancreatic intră în a doua parte a duodenului împreună la ampula hepatopancreatică, cunoscută și sub numele de ampula lui Vater.

Sinteză

Ficatul joacă un rol major în metabolismul carbohidraților, proteinelor, aminoacizilor și lipidelor. Ficatul îndeplinește mai multe roluri în metabolismul glucidic: Ficatul sintetizează și stochează în jur de 100 g de glicogen prin glicogeneză, formarea glicogenului din glucoză. Când este necesar, ficatul eliberează glucoză în sânge prin efectuarea glicogenolizei, descompunerea glicogenului în glucoză. Ficatul este, de asemenea, responsabil pentru gluconeogeneză, care este sinteza glucozei din anumiți aminoacizi, lactat sau glicerol. Celulele adipoase și hepatice produc glicerol prin descompunerea grăsimilor, pe care ficatul le folosește pentru gluconeogeneză.

Ficatul este responsabil pentru starea de bază a metabolismului proteinelor, a sintezei, precum și a degradării. De asemenea, este responsabil pentru o mare parte a sintezei aminoacizilor. Ficatul joacă un rol în producerea factorilor de coagulare, precum și în producția de celule roșii din sânge. Unele dintre proteinele sintetizate de ficat includ factorii de coagulare I (fibrinogen), II (protrombină), V, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, precum și proteina C, proteina S și antitrombina. În fătul din primul trimestru, ficatul este principalul loc de producție a celulelor roșii din sânge. Până în a 32-a săptămână de gestație, măduva osoasă a preluat aproape complet această sarcină. Ficatul este un loc principal de producție pentru trombopoietină, un hormon glicoproteic care reglează producția de trombocite de către măduva osoasă.

Ficatul joacă mai multe roluri în metabolismul lipidic: realizează sinteza colesterolului, lipogeneza și producția de trigliceride, iar o mare parte din lipoproteinele corpului sunt sintetizate în ficat. Ficatul joacă un rol cheie în digestie, deoarece produce și excretă bilă (un lichid gălbui) necesar pentru emulsionarea grăsimilor și ajută la absorbția vitaminei K din dietă. O parte din bilă se scurge direct în duoden, iar altele sunt depozitate în vezica biliară. Ficatul produce factorul de creștere asemănător insulinei 1, un hormon proteic polipeptidic care joacă un rol important în creșterea copilăriei și continuă să aibă efecte anabolice la adulți.

Descompunere

Ficatul este responsabil pentru descompunerea insulinei și a altor hormoni. Ficatul descompune bilirubina prin glucuronidare, facilitând excreția sa în bilă. Ficatul este responsabil pentru descompunerea și excreția multor deșeuri. Acesta joacă un rol cheie în descompunerea sau modificarea substanțelor toxice (de exemplu, metilarea) și a majorității medicamentelor într-un proces numit metabolismul medicamentelor. Aceasta duce uneori la toxicitate, atunci când metabolitul este mai toxic decât precursorul său. De preferință, toxinele sunt conjugate pentru a folosi excreția în bilă sau urină. Ficatul transformă amoniacul în uree ca parte a ciclului ureei, iar ureea este excretată în urină.

Rezerva de sânge

Deoarece ficatul este un organ expandabil, cantități mari de sânge pot fi stocate în vasele sale de sânge. Volumul normal de sânge, inclusiv atât în venele hepatice, cât și în sinusurile hepatice, este de aproximativ 450 de mililitri, sau aproape 10 la sută din volumul total de sânge al corpului. Atunci când presiunea ridicată în atriul drept determină contracarare la nivelul ficatului, ficatul se extinde și 0,5 până la 1 litru de sânge suplimentar este stocat ocazional în venele și sinusurile hepatice. Acest lucru apare mai ales în insuficiența cardiacă cu congestie periferică. Astfel, de fapt, ficatul este un organ venos mare, extensibil, capabil să acționeze ca un rezervor de sânge valoros în perioadele de volum excesiv de sânge și capabil să furnizeze sânge suplimentar în perioadele de volum de sânge redus.

Producerea de limfa

Deoarece porii din sinusoizii hepatici sunt foarte permeabili și permit trecerea ușoară atât a fluidelor, cât și a proteinelor în spațiile Disse, limfa care drenează din ficat are de obicei o concentrație de proteine de aproximativ 6 g / dl, care este doar puțin mai mică decât concentrația de proteine din plasmă. De asemenea, permeabilitatea ridicată a epiteliului sinusoid al ficatului permite formarea unor cantități mari de limfă. Prin urmare, aproximativ jumătate din toată limfa formată în organism în condiții de repaus apare în ficat.

Imbătrânirea ficatului

Capacitatea oxidativă a ficatului scade odată cu îmbătrânirea și, prin urmare, orice medicament care necesită oxidare (de exemplu, benzodiazepinele) este mai probabil să se acumuleze la niveluri toxice. Cu toate acestea, medicamentele cu perioade de înjumătățire mai scurte, cum ar fi lorazepam și oxazepam, sunt preferate în majoritatea cazurilor când sunt necesare benzodiazepine în ceea ce privește medicina geriatrică.

Bolile ficatului

Ficatul este un organ vital și susține aproape orice alt organ din corp. Datorită locației sale strategice și a funcțiilor sale multidimensionale, ficatul este, de asemenea, predispus la multe boli. Zona goală a ficatului este un loc vulnerabil la trecerea infecției din cavitatea abdominală în cavitatea toracică. Bolile hepatice pot fi diagnosticate prin teste ale funcției hepatice – teste de sânge care pot identifica diferiți markeri. De exemplu, reactanții în fază acută sunt produși de ficat ca răspuns la leziuni sau inflamații.

Hepatita este o afecțiune frecventă a inflamației ficatului. Cea mai obișnuită cauză a acestui fapt este virală, iar cele mai frecvente dintre aceste infecții sunt hepatita A, B, C, D și E. Unele dintre aceste infecții sunt transmise sexual. Inflamația poate fi cauzată și de alți viruși din familia Herpesviridae, cum ar fi virusul herpes simplex. Infecția cronică (mai degrabă decât acută) cu virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C este principala cauză a cancerului hepatic. La nivel global, aproximativ 248 milioane de persoane sunt infectate cronic cu hepatita B (cu 843.724 în SUA), și 142 milioane sunt infectate cronic cu hepatita C (cu 2,7 milioane în SUA [49]). La nivel global, există aproximativ 114 milioane și 20 de milioane de cazuri de hepatită A și respectiv hepatită E , dar acestea se rezolvă în general și nu devin cronice. Virusul hepatitei D este un „satelit” al virusului hepatitei B (poate infecta numai în prezența hepatitei B) și co-infectează aproape 20 de milioane de persoane cu hepatită B, la nivel global.

Encefalopatia hepatică este cauzată de o acumulare de toxine în sânge care sunt în mod normal îndepărtate de ficat. Această afecțiune poate duce la comă și se poate dovedi fatală. Sindromul Budd – Chiari este o afecțiune cauzată de blocarea venelor hepatice (inclusiv tromboza) care drenează ficatul. Se prezintă cu triada clasică a durerii abdominale, ascitei și măririi ficatului. Multe boli ale ficatului sunt însoțite de icter cauzat de creșterea nivelului de bilirubină în sistem. Bilirubina rezultă din ruperea hemoglobinei celulelor roșii moarte din sânge; în mod normal, ficatul îndepărtează bilirubina din sânge și o excretă prin bilă.

Alte tulburări cauzate de consumul excesiv de alcool sunt grupate sub boli hepatice alcoolice și acestea includ hepatita alcoolică, ficatul gras și ciroză. Factorii care contribuie la dezvoltarea bolilor alcoolice ale ficatului nu sunt doar cantitatea și frecvența consumului de alcool, ci pot include și sexul, genetica și insulta hepatică. Afectarea ficatului poate fi cauzată și de medicamente, în special paracetamol și medicamente utilizate pentru tratarea cancerului. O ruptură a ficatului poate fi cauzată de o lovitură de ficat utilizată în sporturile de luptă.

Colangita biliară primară este o boală autoimună a ficatului. Este marcată de distrugerea lentă progresivă a căilor biliare mici ale ficatului, cu canalele intralobulare (canalele Hering) afectate la începutul bolii. Când aceste conducte sunt deteriorate, bila și alte toxine se acumulează în ficat (colestază) și în timp dăunează țesutului hepatic în combinație cu leziuni imunitare în curs. Acest lucru poate duce la cicatrizare (fibroză) și ciroză. Ciroza crește rezistența la fluxul sanguin în ficat și poate duce la hipertensiune portală. Anastomozele aglomerate între sistemul venos portal și circulația sistemică pot fi o afecțiune ulterioară.

Există, de asemenea, numeroase afecțiuni hepatice pediatrice, inclusiv atrezie biliară, deficit de antitripsină alfa-1, sindrom alagille, colestază intrahepatică progresivă familială, histiocitoză cu celule Langerhans și hemangiom hepatic, o tumoră benignă, cel mai frecvent tip de tumoră hepatică, considerată a fi congenitală. O tulburare genetică care determină formarea de chisturi multiple în țesutul hepatic, de obicei mai târziu, și de obicei asimptomatică, este boala hepatică polichistică. Bolile care interferează cu funcția hepatică vor duce la deranjarea acestor procese. Cu toate acestea, ficatul are o capacitate mare de regenerare și are o capacitate mare de rezervă. În majoritatea cazurilor, ficatul produce simptome numai după leziuni extinse.

Hepatomegalia se referă la un ficat mărit și se poate datora multor cauze. Poate fi palpat într-o măsurătoare a ficatului.

Simptome

Simptomele clasice ale afectării ficatului includ următoarele:

Scaunele palide apar atunci când stercobilina, un pigment maro, lipsește din scaun. Stercobilina este derivată din metaboliții bilirubinei produși în ficat.
Urina întunecată apare atunci când bilirubina se amestecă cu urina
Icter (piele galbenă și / sau alb al ochilor) Aici se depune bilirubina în piele, provocând o mâncărime intensă. Mâncărimea este cea mai frecventă plângere a persoanelor cu insuficiență hepatică. De multe ori această mâncărime nu poate fi ameliorată de droguri.
Umflarea abdomenului și umflarea gleznelor și picioarelor apare deoarece ficatul nu reușește să producă albumină.
Oboseala excesivă apare din cauza unei pierderi generalizate de nutrienți, minerale și vitamine.
Vânătăile și sângerările ușoare sunt alte caracteristici ale bolilor hepatice. Ficatul produce factori de coagulare, substanțe care ajută la prevenirea sângerării. Când apar leziuni hepatice, acești factori nu mai sunt prezenți și pot apărea sângerări severe.
Durerea în cadranul superior drept poate rezulta din întinderea capsulei Glisson în condiții de hepatită și preeclampsie.

Diagnostic

Diagnosticul bolilor hepatice se face prin teste ale funcției hepatice, grupuri de teste de sânge, care pot arăta cu ușurință gradul de afectare a ficatului. Dacă se suspectează infecția, vor fi efectuate alte teste serologice. O examinare fizică a ficatului poate dezvălui doar dimensiunea și orice sensibilitate a acestuia și poate fi necesară și o formă de imagistică, cum ar fi o ecografie sau o tomografie. Uneori va fi necesară o biopsie hepatică, iar o probă de țesut este prelevată printr-un ac introdus în piele chiar sub cutia toracică. Această procedură poate fi ajutată de un sonograf care oferă îndrumări cu ultrasunete unui radiolog intervențional.

Imagine CT axială care prezintă venele hepatice anormale care curg pe suprafața subcapsulară anterioară a ficatului

Regenerarea ficatului

Ficatul este singurul organ intern uman capabil de regenerare naturală a țesutului pierdut; doar 25% dintr-un ficat se poate regenera într-un ficat întreg. Totuși, aceasta nu este regenerarea adevărată, ci creșterea compensatorie la mamifere. Lobii care sunt eliminați nu regresează și creșterea ficatului este o restaurare a funcției, nu forma originală. Acest lucru contrastează cu regenerarea adevărată în care funcția originală și forma sunt restabilite. La alte specii, cum ar fi peștele zebră, ficatul suferă o adevărată regenerare prin restabilirea formei și dimensiunii organului. În ficat, se formează zone extinse ale țesuturilor, dar pentru formarea de celule noi trebuie să existe o cantitate suficientă de material, astfel încât circulația sângelui să devină mai activă.

Acest lucru se datorează în principal hepatocitelor care reintră în ciclul celular. Adică, hepatocitele trec de la faza G0 în repaus la faza G1 și suferă mitoză. Acest proces este activat de receptorii p75. Există, de asemenea, unele dovezi ale celulelor stem bipotențiale, numite celule ovale hepatice sau ovalocite (nu trebuie confundate cu celule roșii ovale din sânge ale ovalocitozei), despre care se crede că locuiesc în canalele din Hering. Aceste celule se pot diferenția fie în hepatocite, fie în colangiocite. Colangiocitele sunt celulele mucoasei epiteliale ale căilor biliare. Sunt epiteliu cuboidal în canalele biliare mici interlobulare, dar devin coloane și mucus secretând în conductele biliare mai mari care se apropie de porta hepatis și de canalele extrahepatice. Se efectuează cercetări privind utilizarea celulelor stem pentru generarea unui ficat artificial.

Lucrările științifice și medicale despre regenerarea ficatului se referă adesea la Titanul grec Prometeu care era înlănțuit de o stâncă din Caucaz unde, în fiecare zi, ficatul său era devorat de un vultur, pentru a crește înapoi în fiecare noapte. Mitul sugerează că grecii antici ar fi putut ști despre capacitatea remarcabilă a ficatului de auto-reparare

Transplantul de ficat

Transplanturile de ficat uman au fost efectuate pentru prima dată de Thomas Starzl în Statele Unite și Roy Calne în Cambridge, Anglia în 1963 și respectiv în 1967.

După rezecția tumorii hepatice a lobului stâng
Transplantul hepatic este singura opțiune pentru cei cu insuficiență hepatică ireversibilă. Majoritatea transplanturilor se fac pentru boli hepatice cronice care duc la ciroză, cum ar fi hepatita cronică C, alcoolismul și hepatita autoimună. Mai puțin frecvent, transplantul hepatic se face pentru insuficiență hepatică fulminantă, în care insuficiența hepatică apare în decurs de zile până la săptămâni.

Alogrefele de ficat pentru transplant provin de obicei de la donatori care au murit din cauza unei leziuni cerebrale fatale. Transplantul de ficat al donatorului viu este o tehnică prin care o porțiune din ficatul unei persoane vii este îndepărtată (hepatectomie) și utilizată pentru a înlocui întregul ficat al beneficiarului. Aceasta a fost efectuată pentru prima dată în 1989 pentru transplantul hepatic pediatric. Doar 20 la sută din ficatul unui adult (segmentele 2 și 3 Couinaud) este necesar pentru a servi ca alogrefă de ficat pentru un sugar sau un copil mic.

Mai recent, [când?] Transplantul de ficat de la adult la adult a fost efectuat folosind lobul hepatic drept al donatorului, care se ridică la 60% din ficat. Datorită capacității ficatului de a se regenera, atât donatorul cât și receptorul ajung să aibă funcție hepatică normală, dacă totul merge bine. Această procedură este mai controversată, deoarece presupune efectuarea unei operațiuni mult mai mari asupra donatorului și, într-adevăr, au existat cel puțin două decese din primii sute de cazuri. O publicație din 2006 a abordat problema mortalității donatorilor și a găsit cel puțin paisprezece cazuri. Riscul de complicații postoperatorii (și deces) este mult mai mare în operațiile din partea dreaptă decât în ​​operațiile din partea stângă.

Odată cu progresele recente ale imagisticii neinvazive, donatorii de ficat vii trebuie de obicei să fie supuși unor examinări imagistice pentru anatomia ficatului pentru a decide dacă anatomia este fezabilă pentru donație. Evaluarea se efectuează de obicei prin tomografie computerizată pe rând multidetector (MDCT) și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). MDCT este bun în anatomie vasculară și volumetrie. RMN este utilizat pentru anatomia arborelui biliar. Donatorii cu anatomie vasculară foarte neobișnuită, ceea ce îi face improprii pentru donație, ar putea fi depistați pentru a evita operații inutile.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version