Penisurile umane variază în mărime pe o serie de măsuri, inclusiv lungimea și circumferința atunci când sunt flacide sau erecte. Pe lângă variabilitatea naturală a penisurilor umane în general, există factori care duc la variații minore la un anumit bărbat, cum ar fi nivelul de excitare, ora din zi, temperatura camerei, nivelul de anxietate, activitatea sportivă și frecvența activității sexuale. În comparație cu alte primate, inclusiv exemple mari, cum ar fi gorila, penisul uman este cel mai gros, atât în ​​termeni absoluți, cât și în raport cu restul corpului.

Măsurătorile variază, cu studii care se bazează pe auto-măsurare raportând o medie semnificativ mai mare decât cele cu un profesionist din domeniul sănătății. Începând cu 2015, o analiză sistematică a 15.521 de bărbați și cele mai bune cercetări realizate până în prezent pe această temă, deoarece subiecții au fost măsurați de profesioniștii din domeniul sănătății, mai degrabă decât auto-măsurați, au ajuns la concluzia că lungimea medie a unui penis uman erect este de 13,12 cm lungime, în timp ce circumferința medie a unui penis uman erect este de 11,66 cm . Lungimea penisului flacid poate fi uneori un predictor slab al lungimii erecte.

Majoritatea creșterii penisului uman apare între copilărie și vârsta de cinci ani și între aproximativ un an de la debutul pubertății și, cel târziu, aproximativ 17 ani.

O corelație semnificativă statistic între dimensiunea penisului și dimensiunea altor părți ale corpului nu a fost găsită în cercetare. Unii factori de mediu, în plus față de genetică, cum ar fi prezența perturbatorilor endocrini, pot afecta creșterea penisului. Un penis adult cu o lungime erectă mai mică de 7 cm, dar altfel format normal, este denumit în medicină un micropenis.

Lungimea penisului

Flasc

Un studiu (publicat în 1996) a constatat că lungimea medie a penisului flasc este de 8,9 cm (măsurată de specialiști). O analiză a mai multor studii a constatat că lungimea medie flacidă este de 9-10 cm. Lungimea penisului flasc nu corespunde neapărat cu lungimea penisului erect; unele penisuri flasci mai mici cresc mult mai mult, în timp ce uunele penisuri flasce mai mari cresc relativ mai puțin.

Penisul și scrotul se pot contracta involuntar în reacție la temperaturi scăzute, nivel anxios sau nervos și participarea la activitați sportive. Această scădere a dimensiunii penisului flacid este menționată prin termenul de argou „contracție”, datorită acțiunii mușchiului cremaster. Același fenomen afectează bicicliștii și utilizatorii de biciclete, cu o presiune prelungită asupra perineului din șaua bicicletei și încordarea exercițiului cauzând contracția involuntară a penisului și scrotului. O șa incorectă poate provoca în cele din urmă o disfuncție erectilă.

Întins

Nici vârsta, nici dimensiunea penisului flasc nu au prezis cu exactitate lungimea penisului câna este erect. Lungimea întinsă s-a corelat cu lungimea erectă în anumite cazuri. Cu toate acestea, studiile au arătat, diferențe drastice între lungimea întinsă și cea erectă. Un studiu a constatat că o forță de tensiune minimă de aproximativ 450 g în timpul întinderii penisului a fost necesară pentru a atinge o lungime de erecție potențială maximă. Acest studiu a constatat, de asemenea, că forțele de tensiune exercitate în acest studiu de către urolog s-au dovedit a fi semnificativ (P <0,01) mai mici de 450g. Acest lucru poate explica diferențele dintre lungimea întinsă și cea erectă. Studiul din 2015 realizat pe 15.521 de bărbați a constatat că lungimea medie a unui penis flasc întins avea o lungime de 13,24 cm, aproape identică cu lungimea medie a unui penis uman erect, care are o lungime de 13,12 cm. Un studiu realizat în 2001 pe aproximativ 3.300 de bărbați, publicat în European Urology, a concluzionat că lungimea întinsă flacidă a fost măsurată în medie la aproximativ 12,5 cm. În plus, au fost verificate corelațiile într-un subgrup aleatoriu al eșantionului format din 325 de bărbați. Au găsit câteva corelații semnificative statistic ale lui Spearman: între lungimea și înălțimea flacidaă de 0,208, -0,401 cu greutatea și -0,238 cu IMC, circumferința și înălțimea flacidă 0,156, lungimea și înălțimea întinse 0,221, greutatea -0,136, IMC -0,169. De asemenea, au raportat câteva corelații nesemnificative. Penisul in erecție

Au fost efectuate studii științifice pe lungimea erectă a penisului adult. Studiile care s-au bazat pe auto-măsurare, inclusiv pe cele din sondaje pe internet, au raportat în mod constant o lungime medie mai mare decât cele care au folosit metode medicale sau științifice pentru a obține măsurători.

Următoarele studii măsurate de specialiști sunt compuse din diferite subgrupuri ale populației umane (cu alte cuvinte, interval de vârstă specific sau rasă; selectarea celor cu preocupări medicale sexuale sau auto-selecție) care ar putea provoca o eșalonare a celor testați.

Într-un studiu realizat pe 80 de bărbați sănătoși publicat în Jurnalul de Urologie din septembrie 1996, a fost măsurată o lungime medie a penisului erect de 12,9 cm. Scopul studiului a fost de a oferi „orientări privind lungimea și circumferința penisului pentru a ajuta la consilierea pacienților care iau în considerare creșterea penisului”. Erecția a fost indusă farmacologic la 80 de bărbați americani fizici normali (etnie variabilă, vârstă medie de 54 de ani). S-a ajuns la concluzia: „Nici vârsta pacientului, nici dimensiunea penisului flacid nu au prezis cu exactitate lungimea erectiei”.
Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Impotenței din decembrie 2000 a constatat că lungimea medie a penisului erect la 50 de bărbați evrei caucazieni era de 13,6 cm(măsurată de specialisti). Studiul a intenționat „să identifice parametrii clinici și tehnici ai penisului flasc pentru predicția dimensiunii penisului în timpul erecției.” Erecția a fost indusă farmacologic la 50 de pacienți evrei caucazieni care fuseseră evaluați pentru disfuncție erectilă (vârsta medie 47).

O revizuire publicată în ediția din 2007 a BJU International a arătat că lungimea medie a penisului erect este de 14-16 cm și circumferința de 12-13 cm. Lucrarea a comparat rezultatele a 12 studii efectuate pe diferite populații din mai multe țări. Diferite metode de măsurare au fost incluse în analiză.

Un studiu realizat în 2015 de BJU International a concluzionat că lungimea medie a penisului erect este de 13,12 cm.
Un studiu indian (publicat în 2007) pe 301 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Impotenței, a constatat că lungimea flacidă, întinsă și erectă este de 8,21 cm , 10,88 cm și 13,01 cm, respectiv.

Un studiu coreean (publicat în 1971) pe 702 bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 31 de ani a identificat lungimea medie a penisului erect la 12,70 cm. Un alt studiu (din 1998) pe 150 de coreeni a constatat că lungimea medie a penisului erect este de 13,42 cm. Cel mai recent studiu (publicat în 2016) cu 248 de bărbați coreeni a identificat lungimea medie a penisului erect la 13,53 cm.

O revizuire din 2020 în Journal of Sex & Marital Therapy a constatat că majoritatea bărbaților credeau că lungimea medie a penisului erect este mai mare de 15,24 cm. Această credință inexactă a fost probabil alimentată de date inexacte și exagerate prezentate în studii în care mărimea participanților a penisului erect este auto-raportată. Participanții pot raporta supraestimări ale dimensiunii penisului, considerând că un penis mai mare este mai de dorit din punct de vedere social. Aceeași analiză a analizat rezultatele din zece studii anterioare în care măsurători ale dimensiunii penisului erect au fost efectuate de cercetători. Ei au raportat că un penis erect are o lungime cuprinsă între 12,95 și 13,92 cm, un rezultat semnificativ sub media obținută în studiile auto-raportate. Autorii au comentat că rezultatele unor astfel de studii de măsurare făcute sunt încă umflate din cauza prejudecății voluntarilor – posibilitatea ca bărbații cu penisuri mai mari să fie mai susceptibili de a alege să participe la astfel de studii.

Circumferinta penisului in erecție

Rezultate similare există în ceea ce privește studiile circumferinței penisului adult complet erect, măsurarea fiind luată de obicei la mijlocul arborelui. Ca și în cazul lungimii, studiile care s-au bazat pe auto-măsurare au raportat în mod constant o medie semnificativ mai mare decât cele in care măsuratorile au fost faccute de profesionisti. Într-un studiu privind dimensiunea penisului, în care măsurătorile au fost facute în laborator, circumferința medie a penisului in erecție a fost de 11,66 cm.

Mărimea penisului la naștere

Lungimea medie a penisului întins la naștere este de aproximativ 4 cm, iar 90% dintre băieții nou-născuți vor avea între 2,4 și 5,5 cm. Creșterea limitată a penisului are loc între naștere și vârsta de 5 ani, dar foarte puțin are loc între 5 ani și debutul pubertății. Dimensiunea medie la începutul pubertății este de 6 cm, cu dimensiunea adultului atinsă aproximativ 5 ani mai târziu. W.A. Schonfeld a publicat un articol despre curb de creștere a penisului în 1943.

Mărime odată cu îmbătrânirea

Autorii unei lucrări care analizează cercetările privind dimensiuninea penisului concluzionează că „lungimea penisului flacid este puțin sub 4 cm la naștere și se schimbă foarte puțin până la pubertate, când există o creștere marcată.” [2] [6]

Se crede că vârsta nu se afecteazaă negativ dimensiunea penisului. „Studiile individuale de cercetare au … sugerat că dimensiunea penisului este mai mică în studiile axate pe bărbații mai în vârstă, dar Wylie și Eardley nu au găsit diferențe generale atunci când au strâns rezultatele diferitelor studii [pe o perioadă de 60 de ani].

Dimensiune și înălțime

O lucrare din 2015 a literaturii de specialitate ce a coroborat mai multe studii ce au încercat să arate dacă există vreo relație între înălțimea corporală și lungimea întinsă, flască și erectă a penisului, astfel șapte studii au descris o slabă corelație între aceste două mărimi , iar alte două studii nu au găsit nicio corelație între aceste două mărimi.

Mărimea și mâinile

Un studiu a investigat relația cu raportul cifrelor și a constatat că bărbații cu degetele inelare mai lungi decât degetele arătătoare aveau penisuri puțin mai lungi. Cu toate acestea, concepția greșită obișnuită conform căreia dimensiunea mâinilor prezice dimensiunea penisului a fost discreditată pe scară largă.

Mărime penisului și rasa

Credința că mărimea penisului variază în funcție de rasă nu este susținută de dovezi științifice. Un studiu din 2005 a raportat că „nu există fonduri științifice care să susțină pretinsul penis„ supradimensionat ” la cei de culoare neagra.

Un studiu realizat pe 253 de bărbați din Tanzania a constatat că lungimea medie a penisului flasc întins al bărbaților din Tanzania este de 11 cm lungime, mai mică decât media mondială, lungimea penisului flasc întins de 13,24 cm și lungimea medie a penisului erect de 13,12 cm.

Un studiu recent din 2016 efectuat pe 248 de bărbați coreeni a identificat lungimea medie a penisului erect la 13,53 cm . Un studiu realizat pe 115 bărbați din Nigeria a constatat că lungimea medie a penisului flacid întins la bărbații nigerieni este lungă de 13,37 cm, aproape identică cu media la nivel mondial, lungimea penisului flacid întins de 13,24 cm și media erectă lungimea penisului de 13,12 cm. [O revizuire sistematică din 2015 a 15.521 de bărbați nu a găsit „niciun indiciu al diferențelor în ceea ce privește variabilitatea rasială” și a afirmat că nu este posibil să se tragă concluzii despre mărime și rasă din literatura de specialitate disponibilă și că trebuie efectuate cercetări suplimentare.

Potrivit lui Aaron Spitz, un urolog, multe site-uri web și studii care promovează variația dimensiunii penisului între rase folosesc metode neștiințifice de colectare a informațiilor și ignoră adesea dovezile contradictorii. El concluzionează că „atunci când arunci cu adevărat o privire bună asupra datelor, nu există o mulțime acolo care arată variații rasiale în dimensiunea penisului.

Preferințe de mărime în rândul partenerilor sexuali

Într-un mic studiu realizat de Universitatea din Texas – Pan American și publicat în BMC Women’s Health, 50 de femei au fost chestionate de doi sportivi populari de sex masculin din campus despre percepția lor de satisfacție sexuală și s-a ajuns la concluzia că grosimea unui penis se simte mai bine decât lungimea unui penis, când subiecților li se cere să aleagă între cei doi (dimensiunea a fost lăsată nespecificată). De asemenea, s-a ajuns la concluzia că acest lucru poate arăta că mărimea penisului afectează în general satisfacția sexuală, deoarece femeile au ales între cele două opțiuni care li s-au oferit.

În revista Psychology Today, 1.500 de cititori (aproximativ două treimi femei) au fost chestionați despre imaginea corpului masculin. Multe dintre femei nu s-au preocupat în mod deosebit de dimensiunea penisului și peste 71% au considerat că bărbații au subliniat prea mult importanța dimensiunii și formei penisului. În general, femeilor chestionate le păsau mai mult de grosime și mai puțin de lungime, deși puterea de a avea grijă de oricare dintre femei arăta un model similar.

Un alt studiu, realizat la Spitalul Universitar Groningen, a întrebat 375 de femei active sexual (care născuseră recent) importanța dimensiunii penisului, rezultatele căre au arătat că 21% dintre femei au simțit că lungimea este importantă și 32% au considerat că circumferința este importantă.

Cu toate acestea, zonele erogene cele mai sensibile la femei sunt vulva, clitorisul incluzând punctul G, care nu necesită o penetrare prea profundă pentru atingere.

Un studiu realizat la Universitatea Națională Australiană, publicat la începutul anului 2013, a arătat că dimensiunea penisului influențează atracția sexuală a unui bărbat și cu cât bărbatul este mai înalt, cu atât efectul este mai mare. Studiul a arătat imagini 3D generate de computer în mărime naturală, modificând înălțimea și alte atribute fizice, femeile înregistrând de obicei preferințele în mai puțin de 3 secunde. A fost remarcată o preferință pentru penisul mai mare al bărbaților mai înalți.

Un studiu SUA publicat în 2015 cu privire la preferințele declarate ale unui grup de 75 de femei care utilizează modele tipărite 3D ca referințe la scară a arătat o lungime preferată a penisului de 16 cm și o circumferință preferată de 12,2 cm pentru partenerii sexuali pe termen lung, cu dimensiuni preferate ușor mai mari, cu o lungime de 16,3 cm și circumferință de 12,7 cm pentru întâlniri sexuale care au loc o singura data.

Genetica/strong>

Există anumite gene, cum ar fi genele (Hox a și d), care pot avea un rol în reglarea dimensiunii penisului. La om, gena AR, localizată pe cromozomul X la Xq11-12, poate afecta dimensiunea penisului. Gena SRY localizată pe cromozomul Y poate avea un rol important. Varianța în mărime poate fi adesea atribuită mutațiilor de novo. Deficiența hormonului de creștere hipofizară sau a gonadotropinelor sau a gradelor ușoare de insensibilitate la androgen poate provoca dimensiuni mici ale penisului la bărbați și poate fi abordată cu tratamentul cu hormon de creștere sau testosteron în copilăria timpurie.

Dacă penisul unui bărbat adult măsoară mai puțin de 7 cm lungime, dar în schimb este dezvoltat normal, este considerat medical ca fiind micropenis.Afecțiunea este prezentă la 0, 6 % din bărbați.Câteva din cauzele identitate ale acestei afecțiuni sunt deficiența hipofizară de hormoni de creștere sau gonadotropine, insensibilitate scăzută la hormonii androgini, o varietate de sindroame genetice și variații genice. Unele tipuri de micropenis pot fi ameliorate încă din copilărie prin administrarea de hormoni de creștere sau de testosteron. Se pot face și operații în caz de micropenis la adulți.

Influența mediului

S-a sugerat că diferențele de dimensiune a penisului între indivizi sunt cauzate nu numai de genetică, ci și de factori de mediu, cum ar fi cultura, dieta și expunerea chimică sau la poluare. Întreruperea endocrinei care rezultă din expunerea chimică a fost legată de deformarea genitală la ambele sexe (printre multe alte probleme). Produse chimice atât din substanțe sintetice (de exemplu, pesticide, triclosan anti-bacterian, plastifianți pentru materiale plastice), cât și naturale (de exemplu, substanțe chimice găsite în uleiul de arbore de ceai și ulei de lavandă) au fost legate de diferite grade de perturbare endocrină.

Atât PCB-urile, cât și plastifiantul DEHP au fost asociate cu dimensiunea penisului mai mică. Metaboliții DEHP măsurați din urina femeilor însărcinate au fost asociați semnificativ cu scăderea lățimii penisului, distanța anogenitală mai scurtă și descendența incompletă a testiculelor fiilor lor nou-născuți, replicând efectele identificate la animale. Aproximativ 25% dintre femeile din SUA au niveluri de ftalați similare cu cele din studiu.

Un studiu realizat în 2007 de Universitatea din Ankara, Facultatea de Medicină, a descoperit că dimensiunea penisului poate scădea ca urmare a unor terapii hormonale combinate cu terapia cu radiații externe cu fascicul. În plus, unele medicamente pentru fertilitate pe bază de estrogen , cum ar fi dietilstilbestrol (DES), au fost legate de anomalii genitale sau de un penis mai mic decât normal (microphallus).

Percepția de sine masculină

Masculii pot subestima destul de ușor dimensiunea propriului penis în raport cu cele ale altora. Un sondaj realizat de sexologi a arătat că mulți bărbați care credeau că penisul lor era de dimensiuni inadecvate au penisuri de dimensiuni medii. [46] Un alt studiu a considerat că educația sexuală a măsurătorilor standard ale penisului este utilă și ușor pentru pacienții preocupați de mărimea penisului mic, cei mai mulți dintre ei având credințe incorecte despre ceea ce este considerat normal din punct de vedere medical. [47] Percepția de a avea un penis mare este adesea legată de stima de sine mai mare. [48] Temerile de micșorare a penisului în folclor au dus la un tip de isterie în masă numită panică a penisului, deși penisul poate, în mod legitim, să se micșoreze ca mărime, datorită formării de țesuturi cicatrice în penis, dintr-o afecțiune medicală numită boala Peyronie . [49] [50] Comercianții produselor de mărire a penisului exploatează temerile de inadecvare, dar nu există un consens în comunitatea științifică cu privire la nici o tehnică nechirurgicală care crește permanent fie grosimea, fie lungimea penisului erect care cade deja în intervalul normal.

Reducerea și mărirea penisului

Preocupările private pe larg legate de mărimea penisului au dus la o serie de afirmații folclorice și reflecții ale culturii populare legate de mărimea penisului. Panica penisului este o formă de isterie în masă care implică îndepărtarea sau micșorarea penisului, cunoscut sub numele de sindrom de retracție genitală . Penisul se poate micsora semnificativ datorită formării de țesuturi cicatrice dintr-o afecțiune numită boala Peyronie care afectează până la 10% dintre bărbați. Produse precum pompele de penis, pastilele și alte mijloace dubioase de mărire a penisului sunt unele dintre cele mai comercializate produse în spam-ul prin e-mail . În prezent, nu există un consens în comunitatea științifică cu privire la nici o tehnică nechirurgicală care crește permanent fie grosimea, fie lungimea penisului erect, care se încadrează deja în intervalul normal 11.25 cm – 17.5.

Utilizarea prezervativului

Un studiu australian realizat pe 184 de bărbați a analizat lungimea și circumferința penisului în legătură cu ruperea sau alunecarea prezervativului. Au fost utilizate 3.658 de prezervative. Studiul a descoperit că, atunci când au fost utilizate corect, prezervativele au avut o rată de rupere de 1,34% și o rată de alunecare de 2,05%, pentru o rată totală de eșec de 3,39%. Dimensiunile penisului nu au influențat alunecarea, deși circumferința penisului și prezervativele rupte au fost puternic corelate, mărimile mai mari crescând rata de rupere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here